Műszerek - Bevezető

Egy távközlő hálózat felhasználói a hálózattól jó minőségű és megbízható szolgáltatásokat várnak el. A felhasználók a szolgáltatás minőségét a szolgáltatás igénybevételi idejével, a számlázási hibákkal, a sikertelen hívásokkal, véletlen meghibásodással, a javítás idejével, az átvitel minőségével mérik. A hálózat üzemeltetés feladata, hogy a szolgáltatás minőségét biztosítsa minimális áron.

A fogyasztó által mért szubjektív paraméterek kapcsolatba hozhatók objektív műszaki paraméterekkel, melyeket a hírközlő hálózat elemein és elemei között a hálózat telepítésekor, és üzemelése során a jó minőség biztosítása végett mérni kell. Ezen műszaki paraméterek halmazát és előírt értékeit nemzetközi ajánlások írják elő.

A mérésekhez mindenekelőtt mérőjelet szolgáltató MÉRÖADÓ-k, és a mért jelet kiértékelő MÉRÖVEVÖ-k szükségesek. Ezekkel kezdetben a mérés és a mérési eredmények regisztrálása manuális úton történt.

A mérőkészülékek fejlesztése során a mérőadókat és mérővevőket az automatikus mérési paraméter módosítást lehetővé tevő eszközökkel és VEZÉRLÖ KÉSZÜLÉK-kel egészítették ki. Az ilyen MÉRÖKÉSZLET segítségével a fenti mérési feladatokat dinamikusan, automatikus úton lehet elvégezni.

A dinamikus mérésnél a mérés paramétere változó, az automatikus mérésnél pedig bizonyos kezelői parancsok után a mérés körülményeinek beállítása, a mérés elvégzése, a mérési eredmények megjelenitése, dokumentálása további kezelői beavatkozást már nem igényel.

A mérési folyamat automatizálásának lényeges eleme, a mérőkészlet és a mérendő berendezések összekapcsolásának módja. A mérőkészletek lényeges eleme a MÉRÖPONTVÁLTÓ hálózat. A mérőpontváltó hálózat segítségével kapcsoljuk a mérőadó jelét a mérendő berendezésre, illetve a berendezésből származó mérendő jelet a mérővevőre. A mérőpontváltó hálózat vezérlését a vezérlő készülék végzi. Az így kialakított mérőhelyekkel - lényegében véve - manuális, azaz kezelői beavatkozást igénylő méréseket végezhetünk. A hírközlő berendezések üzemeltetői ma már a kezelői beavatkozást nélkülöző, teljes mértékben automatizált mérőkészleteket igényelnek.

A mérőkészletek vezérlőegységeibe a külvilág közötti kapcsolattartás céljából standard interfészeket /RS 232, GPIB/ építettek be. Igy a mérőkészletek összeköthetők külső VEZÉRLÖ SZÁMÍTÓGÉPPEL, dokumentáló perifériákkal, átviteli utakkal, amelyeken keresztül a mérőhelyek egymással, ill. számítógép hálózattal összekapcsolhatók. Ilyen körülmények között már nincs akadálya a teljesen automatikus mérőrendszerek megvalósításának.

Távközlő mérések céljaira nagyon sokféle mérőműszert készítenek. Példa erre a távközlő mérőműszerek gyártásában a világon élenjáró Acterna (korábban a német Wandel & Goltermann) cég termékskálája. A W&G a következő témakörökben gyárt műszereket, illetve műszereit a következő témakörök szerint csoportosítja: