Kutatás-fejlesztési profil

Kommunikációs hálózatok monitorozása

A szolgáltatói hálózatok belsejében (magjában), illetve az adatközpontokban üzemelő nagy átviteli sebességű Ethernet kapcsolatok monitorozása már nem valósítható meg tisztán szoftveres alapokon. A monitorozási feladatok jelentős részét hardveres gyorsítással kell támogatni ahhoz, hogy a 100 Gb/s vagy még nagyobb kapacitású kapcsolatok forgalmát veszteség nélkül tudjuk vizsgálni. További kihívás, hogy az átvitel minőségét jellemzően nem csak egyetlen ponton szükséges mérni, hanem elosztottan, az infrastruktúra több pontján. Ennek megvalósításához számos szinkronizációs feladatot kell nagy pontossággal végrehajtani a mérőeszközök között (pl. óraszinkronizáció a 10-7 - 10-9 s tartományban).

Infokommunikációs szolgáltatások minőségének vizsgálata

A mérhető (objektív) hálózati paraméterek vizsgálatán túlmenően a szolgáltatók egyre nagyobb hangsúly fektetnek arra, hogy a felhasználó által tapasztalt (szubjektív, érzeti) minőséget (Quality of Experience – QoE) is folyamatosan megfelelő szinten tudják tartani. Érdekes kutatási terület, hogy a mérhető forgalmi paraméterekből lehet-e, és ha lehet, akkor hogyan tudunk következtetni a szubjektív minőségérzetre. Napjaink egyik fontos kérdése médiaszolgáltatások esetén, hogy hogyan tudjuk az érzeti minőséget közel valós időben (online) megbecsülni a médiatartalom dekódolása nélkül.

A hálózatsemlegesség – vagyis az infokommunikációs hálózatok forgalmának általánosan forrás-, cél-, tartalom- és volumensemleges kezelése –  jelenleg világszerte törvényalkotó és szabályozó testületek által tárgyalt kérdés. A hatályos európai uniós rendeletek azonban előre vetítik a hálózatsemlegesség betartását ellenőrző monitorozó rendszerek szükségességét. Ezen rendszereknek egyidejűleg kell a hálózatokat használó különböző alkalmazások igényeit számon tartani és azt vizsgálni, hogy a forgalmi profiloknak a szolgáltatói hálózatban bekövetkezett megváltozása befolyásolja-e érdemben a felhasználók érzeti minőségét.

Hálózati feladatok hardveres gyorsítása

Az elmúlt évtizedben a hálózati funkciók egyre gyorsuló ütemű fejlődése számos területen előtérbe helyezte a hardveres újrakonfigurálhatóság igényét. Megjelentek olyan új elvárások a hálózati hardverelemekkel szemben, melyeket az FPGA technológia a hardveres újrakonfigurálhatóságból eredően hatékonyan ki tud elégíteni. A fenti előnnyel párhuzamosan az FPGA versenyképes az ASIC alapú megoldásokkal szemben számos kritikus paraméter tekintetétben: valós idejű, párhuzamos feldolgozás, veszteségmentessség, nagy áteresztőképesség.

magyar